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Type: Artigo de periódico
Title: Composição química de Baccharis dracunculifolia, fonte botânica das própolis dos estados de São Paulo e Minas Gerais
Title Alternative: Chemical composition of Baccharis dracunculifolia, the botanical source of propolis from the states of São Paulo and Minas Gerais, Brazil
Author: Alencar, Severino Matias de
Aguiar, Cláudio Lima de
Paredes-Guzmán, Julio
Park, Yong Kun
Abstract: Propolis is a resinous hive product COLLected by honeybees from plant sources. The composition of the propolis depends upon the season, vegetation, and the area of COLLection. Phytochemical analyses of propolis produced from Baccharis dracunculifolia (alecrim-do-campo) in the states of São Paulo and Minas Gerais by africanized - were done by RP-HPTLC, RP-HPLC and GC-MS, and the absorption spectra was measured by UV-visible spectrophotometry. A distinctive characteristic of propolis and B. dracunculifolia was that both had a high proportion of the phenolic compounds artepillin C and others dihydrocinnamic acid derivatives. Based on phytochemical evidence, B. dracunculifolia was found to be the main source of propolis produced in the states of São Paulo and Minas Gerais.
A própolis é uma substância resinosa coletada pelas abelhas de diversas partes das plantas. Sua composição depende da época, vegetação e local de coleta. Análises fitoquímicas de própolis produzidas de Baccharis dracunculioflia (alecrim-do-campo) por abelhas Apis mellifera africanizada nos estados de São Paulo e Minas Gerais foram feitas por espectrofotometria na região U.V.-Visível, CCDAE-FR, CLAE-FR e CG-EM. Uma característica dos compostos fenólicos das própolis analisadas e da espécie vegetal de B. dracunculiofolia foi a alta proporção de artepilin C e outros derivados do ácido cinâmico. Com base nas evidências fitoquímicas, B. dracunculifolia foi identificada como a principal fonte vegetal das própolis produzidas nos estados de São Paulo e Minas Gerais.
Subject: própolis
Baccharis dracunculifolia
origem botânica
compostos fenólicos
propolis
Baccharis dracunculifolia
botanical origin
phenolic compounds
Editor: Universidade Federal de Santa Maria
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0103-84782005000400025
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782005000400025
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782005000400025
Date Issue: 1-Aug-2005
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