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Type: Artigo de periódico
Title: Frutooligossacarídeos: implicações na saúde humana e utilização em alimentos
Title Alternative: Fructooligosaccharides: implications in human health being and use in foods
Author: Passos, Luciana Maria Liboni
Park, Yong Kun
Abstract: Fructooligosaccharides (FOS) are digestible by human metabolism and non caloric. They are recognyzed as prebiotics: non digestible food ingredient that have a selective stimulation of the growth of probiotics like Acidophillus and Bifidus. These microrganisms promote healty benefits, since decrease in blood cholesterol untill decrease of the potential for several human pathologies like cancer. This review is about FOS health effects, and some FOS applications, specially in food industry.
Os frutooligossacarídeos (FOS) são açúcares não convencionais, não metabolizados pelo organismo humano e não calóricos. São considerados prebióticos uma vez que promovem seletivamente o crescimento de probióticos como Acidophillus e Bifidus. Essa característica faz com que os FOS promovam uma série de benefícios à saúde humana, desde a redução de colesterol sérico até o auxílio na prevenção de alguns tipos de câncer. Esta revisão aborda principalmente os efeitos da ingestão de FOS na saúde humana, e algumas de suas aplicações, principalmente na indústria de alimentos.
Subject: frutooligossacarídeos
prebiótico
açúcar não convencional
efeitos benéficos
fructooligosaccharides
non conventional sugar
prebiotic
health benefits
Editor: Universidade Federal de Santa Maria
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0103-84782003000200034
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782003000200034
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782003000200034
Date Issue: 1-Apr-2003
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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