Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/254525
Type: TESE
Degree Level: Doutorado
Title: Uma analise exploratoria da competitividade e agregação de valor da cadeia produtiva de carne bovina no Brasil, com enfase no segmento de abate e processamento
Title Alternative: An exploratory analysis of the aggregation of value and competitiveness of the productive chain of beef in Brazil, with emphasis on the segment of slaughter and processing
Author: Perez, Ronaldo
Advisor: Rios, José Antonio Dermengi, 1956-
Abstract: Resumo: Esta tese objetivou realizar o estudo sistêmico da cadeia produtiva de carne bovina, utilizando-se, como base metodológica, o diagnóstico da cadeia produtiva, a partir da visão do segmento industrial, obtido de entrevistas com seus principais dirigentes. Este diagnóstico permitiu o aprofundamento da análise de agregação de valor na cadeia produtiva, outra parte importante desta proposta metodológica. Como resultado, identificou-se a situação de competitividade e agregação de valor nos principais segmentos da cadeia produtiva, os quais se mostraram baixos e indicadores de mudanças. Estas mudanças podem ser implementadas a partir das sugestões e propostas apresentadas neste estudo, para que se promovam profundas modificações na cadeia, principalmente nos aspectos gestão, ambiente institucional e relações de mercado. Como conclusão principal desta tese, tem-se que a competitividade instalada na cadeia, apesar de baixa, pode ser melhorada, porém isto depende da união de forças dos principais dirigentes e do estabelecimento de um sistema de coordenação da cadeia produtiva

Abstract: The objective of this work is the systemic study of cattle meat productive chain. Thus, diagnosis of the reproductive chain was used as a methodological basis, from the view point of the industrial sector, by interviewing its top representatives. This diagnosis allowed a deeper analysis of value aggregation in the productive chain, which is another important aspect of this methodological proposal. As a result, competitivity and value aggregation of the main segments of the productive chain were identified and, as a consequence, these indicators were found to be low and in need for changes. These changes can be implemented based on suggestions and proposals presented in this study, which can promote significant improvements in the chain, mainly in the aspects management, institutional environment and market relations. The main conclusion reached was that, in spite of being low, chain competitivity can be improved. However, this will depend on the combined efforts of those in charge and the establishment of a coordinated productive chain system
Subject: Carne bovina
Concorrência
Análise de valor (Controle de custo)
Language: Português
Editor: [s.n.]
Date Issue: 2003
Appears in Collections:FEA - Tese e Dissertação

Files in This Item:
File SizeFormat 
Perez_Ronaldo_D.pdf20.15 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.