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Type: Artigo de periódico
Title: Analysis of liquid stevioside and cyclamate-saccharin dietetic sweeteners by inductively coupled plasma optical emission spectrometry without sample treatment
Author: Sousa, Rafael Arromba de
Baccan, Nivaldo
Cadore, Solange
Abstract: An analytical method for the determination of inorganic species in liquid cyclamate-saccharin and stevioside sweeteners is presented. The method is based on inductively coupled plasma optical emission spectrometry and allowed analysis without prior sample treatment. Instrumental parameters were optimized according to plasma robustness and the signal to background ratio. The accuracy of the method was evaluated for As, Ca, Cd, Co, Cu, Fe, Mg, Mn, Ni, Pb, and Zn employing analyte addition and recovery experiments. The recovery values were between 90 and 110% for the majority of the analytes, the RSDs obtained were, in general, lower than 5% and the limits of detection were in the range 0.7 (Mg) - 71 (Pb) µg L-1. The analyses of different samples indicated that the average values of many of the analytes studied were different for the two types of samples. Copper and Zn concentrations were in the same range and As, Co, and Pb were not detected in any samples.
A determinação de espécies inorgânicas em adoçantes líquidos à base de ciclamato-sacarina e esteviosídeo é descrita. O método, sem tratamento prévio da amostra, é baseado na espectrometria de emissão óptica em plasma com acoplamento indutivo. Parâmetros instrumentais foram otimizados de acordo com a robustez do plasma e a razão sinal analítico/ sinal de fundo. A exatidão foi avaliada para As, Ca, Cd, Co, Cu, Fe, Mg, Mn, Ni, Pb e Zn empregando experimentos de adição e recuperação. Os valores de recuperação ficaram entre 90 e 110% para a maioria dos analitos, os RSDs obtidos foram, em geral, menores que 5% e os limites de detecção ficaram na faixa de 0,7 (Mg) a 71 (Pb) µg L-1. Não foi detectada a presença de As, Co e Pb. As concentrações de Cu e Zn foram semelhantes para as amostras de ciclamato-sacarina e esteviosídeo enquanto as demais espécies mostraram diferenças.
Subject: dietetic sweeteners
inorganic species
ICP OES
instrument optimization
axial view
Editor: Sociedade Brasileira de Química
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0103-50532006000700029
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-50532006000700029
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-50532006000700029
Date Issue: 1-Dec-2006
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