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Type: Artigo de periódico
Title: Sample treatment procedures for the determination of mineral constituents in honey by Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometry
Author: Mendes, Teresa M. F. F.
Baccan, S Nivaldo
Cadore, Solange
Abstract: Preparative methods for quantification of inorganic constituents in honey by Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometry (ICP OES) using microwave assisted digestion and ultrasonication procedures were developed. Analytical aspects such as matrix complexity, instrumental optimization and the essentiality/toxicity of the species K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Zn, Cu, Co, Ni, Pb, Cd were considered. Parameters such as plasma power, nebulizer flow rate, torch configuration and the convenience of the use of yttrium as internal standard were evaluated. Recoveries between 93 and 107% (microwave digestion) and between 90 to 110% (ultrasonication procedure) and relative standard deviations lower than 10% were obtained. Samples of Brazilian honeys, from different parts of the country, were analysed and the results obtained provide relevant information about their mineral content.
Foram desenvolvidos métodos para a quantificação de constituintes inorgânicos em mel, usando-se digestão assistida por microondas e banho de ultra-som e determinação por espectrometria de emissão óptica em plasma, com acoplamento indutivo (ICP OES). No estudo foram considerados aspectos como a complexidade da matriz, otimização instrumental e essencialidade/toxicidade das espécies K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Zn, Cu, Co, Ni, Pb e Cd e foram avaliados parâmetros como potência do plasma, vazão de nebulização, configuração da tocha e uso de ítrio como padrão interno. Foram obtidas recuperações entre 93 e 107% (digestão assistida por microondas) e entre 90 e 110% (banho de ultra-som) com desvios-padrão relativos menores do que 10%. Amostras de mel brasileiro, procedentes de diferentes Estados, foram analisadas para obtenção de informações sobre o seu conteúdo mineral. Os resultados obtidos foram comparados com aqueles obtidos em mel de diferentes origens.
Subject: inorganic constituents
honey
ultrasonication
microwave digestion
ICP OES
Editor: Sociedade Brasileira de Química
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0103-50532006000100024
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-50532006000100024
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-50532006000100024
Date Issue: 1-Feb-2006
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