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Type: TESE
Title: Estudo calorimetrico da atividade microbiana de solo canavieiro, manejado sob diferentes condições
Title Alternative: Calorimetric study of the soil microbial activity from sugarcane plant region, tilled under different conditions
Author: Curti, Gabriel Jeronymo, 1984-
Advisor: Simoni, Jose de Alencar, 1953-
Abstract: Resumo: Esse estudo investiga a influência de práticas agrícolas na atividade microbiana de solos, utilizando-se a calorimetria. Quatro amostras de solo foram coletadas no município de Pradópolis, São Paulo, Brasil (21°19'8'' S 48°7'16' ' W), onde se praticavam dois diferentes tipos de manejo: solo sujeito à queima periódica, e solos não sujeitos à queima, em que, 2, 4, e 7 cortes consecutivos da cultura de cana foram observados. Nesses solos também houve contínuo incremento de cobertura vegetal. O estudo calorimétrico corresponde ao registro da energia dissipada em função do tempo, utilizando-se glicose como substrato. As amostras foram também caracterizadas por diversas análises químicas (teor de carbono total e acidez), físicas (porosidade, densidade, argila dispersa), biológica (número de microorganismos), e por técnicas de análise térmica como TGA, e DSC. Os resultados de calorimetria evidenciam diferenças entre os diferentes manejos em relação a parâmetros como: eficiência de assimilação da matéria orgânica (hH), constante de crescimento microbiano (k), e a quantidade biomassa viva formada (DX). O solo associado a práticas de queimada apresentou uma baixa eficiência percentual de assimilação de matéria orgânica (hH = 53 %), um valor só comparável ao solo com 4 cortes. Também foi o solo que apresentou a menor constante de crescimento (k = 2,09 x 10 min) e um dos maiores valores de peak time (598 minutos). Embora o crescimento microbiano tenha sido mais lento para o solo com queima, o valor de energia anabolizada ficou em torno de 50 %. Por outro lado, a anabolização como matéria orgânica viva (DX) foi a mais baixa de todas (181 mg ou 34% de hH), enquanto que para os outros solos DX foi praticamente igual a hH.

Abstract: This study investigates the influence of tilling practices on the soil microbial activity, through the use of calorimetric techniques. Four soil samples were collected at the municipality of Pradópolis, São Paulo, Brazil (21°1 9'8''S 48°7'16''W), where two kinds of different agricultural managements were used: a soil subjected to periodical burning, and soils do not subject to burning, where subsequent 2, 4, and 7 cuts of the sugarcane plantation were done, with continuous increase of the vegetal covering. The calorimetric study corresponds to follow the heat flow versus time curves, for a mass of glucose amended to the soil. The sample soils were characterized through chemical analysis (total carbon and acidity), physical analysis (porosity, density, disperse clay), biological analysis (microorganism numbers) and more specifically by TGA, DSC and microcalorimetry. The calorimetric results show differences depending on the tilling practice, respect to some parameters evaluated: efficiency of organic material assimilation (hH), specific microbial growth constant (k), and the amount of live biomass formed (DX). The soil where the burning is used showed a low percentual efficiency of organic material (hH = 53 %), a value close to the soil with 4 cuts. It was verified to the burning condition the smallest value of growing rate (k = 2.09 x 10 min) and a relatively great value of peak time (598 minutes) for this sample. For the burning soil the microbial growth constant was the lowest one but the percentual of assimilated energy stayed close to 50% to this sample. Similarly, the live organic material anabolism (DX) was the lowest value registered (181 mg ou 34% of hH ), while this parameter was practically equal to hH for the other soil samples.
Subject: Solo1
Cana-de-açúcar
Calorimetria
Atividade microbiana
Language: Português
Editor: [s.n.]
Date Issue: 2009
Appears in Collections:IQ - Tese e Dissertação

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