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Type: Artigo de periódico
Title: Caracterização pós-colheita de laranjas 'Baianinha' submetidas ao armazenamento refrigerado e a condições ambientais
Title Alternative: Postharvest characterization of oranges 'Baianinha' stored under refrigeration and ambient conditions
Author: Teruel M, Bárbara J
Cortez, Luís A. B
Leal, Paulo A
Neves Filho, Lincoln C
Abstract: The postharvest quality of fresh oranges (Citrus sinensis (L.) Osbeck, 'Baianinha') was evaluated in terms of chemical and physical properties, in May of 1998. An experiment was carried out in a completely randomized design, with two replications, submitting the fruits to two treatments: storage at ambient conditions (21 ± 0.4°C and RH = 60 ± 1.0%, and in cold room (1 ± 0,5°C and RH = 85 ± 2,5%). After 15 days of storage, a highly significant difference was observed (P=0,01) in the levels of ascorbic acid (decrease of 20% and 8%, at ambient condition and refrigerated fruits, respectively). Titratable acidity decrease approximately 14%, for fruits at ambient condition, and 8% for the refrigerated fruits. It was observed an increase of 30% (ambient condition) and 18% (refrigerated fruits), in the brix/titratable acidity ratio. The results demonstrated that there is a tendency of quality loss for fruits maintained at ambient condition. Therefore, the use of refrigeration is necessary for the maintenance of post harvest quality of fresh orange.
A qualidade pós colheita de laranjas in natura (Citrus sinensis (L.) Osbeck, 'Baianinha'), foi avaliada em termos de suas propriedades químicas e físicas, em maio de 1998. Foi aplicado um delineamento inteiramente casualizado, com duas repetições, submetendo os frutos a dois tratamentos: armazenamento a temperatura ambiente (21 ± 0,4°C e UR= 60 ± 1,0%), e em uma câmara frigorífica (1 ± 0,5°C e UR = 85 ± 2,5%). Após 15 dias de armazenamento, foi observada uma diferença altamente significativa (P=0,01), nos níveis de ácido ascórbico (diminuição de 20% e 8%, nas laranjas expostas a temperatura ambiente e nos frutos refrigerados, respectivamente). A acidez titulável teve uma diminuição de aproximadamente 14%, para os frutos mantidos à temperatura ambiente, e de 8% para os frutos refrigerados. Comprovou-se um aumento de 30% (frutos em condições ambientais) e de 18% (frutos refrigerados), na relação sólidos solúveis e acidez titulável. Os resultados apontam uma tendência à perda da qualidade nos frutos mantidos em condições ambientais, o que reafirma a necessidade do uso de refrigeração para a conservação pós-colheita de laranja in natura.
Subject: Citrus sinensis (L.) Osbeck
ácido ascórbico
acidez titulável
pH
sólidos solúveis
Citrus sinensis (L.) Osbeck
ascorbic acid
titratable acidity
pH
soluble solids
Editor: Associação Brasileira de Horticultura
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0102-05362000000100010
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362000000100010
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362000000100010
Date Issue: 1-Mar-2000
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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