Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/24300
Type: Artigo de periódico
Title: Application of exploratory factor analysis to assess fish consumption in a university community
Title Alternative: Aplicação de análise fatorial exploratória para avaliar o consumo de pescado em uma comunidade universitária
Author: Maciel, Erika da Silva
Savay-da-Silva, Luciana Kimie
Vasconcelos, Júlia Santos
Galvão, Juliana Antunes
Sonati, Jaqueline Girnos
Silva, Dirceu da
Oetterer, Marília
Abstract: The objective of this research was to use the technique of Exploratory Factor Analysis (EFA) for the adequacy of a tool for the assessment of fish consumption and the characteristics involved in this process. Data were collected during a campaign to encourage fish consumption in Brazil with the voluntarily participation of members of a university community. An assessment instrument consisting of multiple-choice questions and a five-point Likert scale was designed and used to measure the importance of certain attributes that influence the choice and consumption of fish. This study sample was composed of of 224 individuals, the majority were women (65.6%). With regard to the frequency of fish consumption, 37.67% of the volunteers interviewed said they consume the product two or three times a month, and 29.6% once a week. The Exploratory Factor Analysis (EFA) was used to group the variables; the extraction was made using the principal components and the rotation using the Quartimax method. The results show clusters in two main constructs, quality and consumption with Cronbach Alpha coefficients of 0.75 and 0.69, respectively, indicating good internal consistency.
O objetivo desta pesquisa foi utilizar-se da técnica de Análise Fatorial Exploratória (AFE) para a adequação de instrumento de avaliação do consumo de pescado e as características envolvidas nesse processo. A coleta de dados ocorreu durante campanha de incentivo ao consumo de pescado no Brasil e contou com a participação de membros de uma comunidade universitária. Foi construído e utilizado um instrumento de avaliação composto por questões de múltipla escolha e em escala Likert de cinco pontos para avaliar a importância de determinados atributos no processo de aquisição e consumo de pescado. A amostra contou com a participação de 224 pessoas, sendo a sua maioria (65,6%) composta por mulheres. Quanto à frequência de consumo de pescado, 37,67% dos voluntários entrevistados responderam que consomem o produto de duas a três vezes ao mês e 29,6%, uma vez na semana. A AFE foi utilizada para agrupamento das variáveis, utilizou-se a extração pelos componentes principais e a rotação pelo método Quartimax. Os resultados demonstram agrupamento em dois constructos principais, qualidade e consumo, que apresentaram valores de 0,75 e 0,69, respectivamente, para o Coeficiente Alfa de Cronbach, indicando boa consistência interna.
Subject: consumo de pescado
qualidade de vida
questionário
análise fatorial exploratória
fish consumption
quality of life
questionnaire
exploratory factor analysis
Editor: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0101-20612013005000016
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612013005000016
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000100015
Date Issue: 1-Mar-2013
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
S0101-20612013000100015.pdf213.08 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.