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Type: Artigo de periódico
Title: Physicochemical characterization and antioxidant capacity of pitanga fruits (Eugenia uniflora L.)
Title Alternative: Caracterização fisico-química e capacidade antioxidante de pitangas (Eugenia uniflora L.)
Author: Bagetti, Milena
Facco, Elizete Maria Pesamosca
Piccolo, Jaqueline
Hirsch, Gabriela Elisa
Rodriguez-Amaya, Delia
Kobori, Cintia Nanci
Vizzotto, Márcia
Emanuelli, Tatiana
Abstract: This study was carried out to obtain more information about the physicochemical properties, composition, and antioxidant activity of pitanga fruits (Eugenia uniflora L.), particularly fruits from the State of Rio Grande do Sul, Brazil. Pitanga with different flesh colors (purple, red, and orange) from tree selections cultivated at Embrapa Clima Temperado (RS-Brazil) were analyzed. Only slight differences were observed in the quality parameters and in the proximate and fatty acid compositions among the fruits studied. The extracts from purple-fleshed pitanga had the highest total phenolic and anthocyanin contents along with the highest antioxidant capacity. The antioxidant capacity (DPPH and FRAP assays) of methanolic pitanga extracts was highly correlated with the total phenolic content, but in ethanolic extracts, the anthocyanin content was correlated only with the FRAP antioxidant capacity. Orange fleshed pitanga had higher β-cryptoxanthin and β-carotene levels than those of the red fruit, which had higher lycopene content. The results indicate that the purple-fleshed pitanga, cultivated in Rio Grande do Sul, is a rich source of phenolic compounds and has high antioxidant capacity. The red and orange-fleshed pitanga, on the other hand, are rich sources of carotenoids.
Este estudo foi realizado para obter mais informações sobre as propriedades físico-químicas, composição e atividade antioxidante de frutos de pitanga (Eugenia uniflora L.), especialmente os do Rio Grande do Sul (Brasil). Foram comparadas pitangas com diferentes colorações de polpa (roxa, vermelha e laranja) de seleções cultivadas na Embrapa Clima Temperado (RS-Brasil). Foram observadas pequenas diferenças nos parâmetros de qualidade e na composição centesimal e de ácidos graxos entre as frutas com diferentes colorações de polpa. Os extratos de pitanga roxa apresentaram maiores conteúdos totais de fenólicos e de antocianinas, bem como, a maior capacidade antioxidante. A capacidade antioxidante (valores de DPPH e FRAP) dos extratos metanólicos de pitanga apresentou alta correlação com o conteúdo de fenólicos totais, mas nos extratos etanólicos, o conteúdo de antocianinas correlacionou-se apenas com a capacidade antioxidante avaliada pelo método de FRAP. A pitanga de cor laranja apresentou maiores teores de β-criptoxantina e β-caroteno, enquanto que a de cor vermelha continha alto teor de licopeno. Os resultados indicam que a pitanga de cor roxa, cultivada no Rio Grande do Sul, é uma fonte rica de compostos fenólicos e possui alta capacidade antioxidante. As de cor vermelha e laranja, por outro lado, são fontes ricas de carotenoides.
Subject: açúcares
ácidos graxos insaturados
β-criptoxantina
licopeno
β-caroteno
sugars
insaturated fatty acids
β-cryptoxanthin
lycopene
β-carotene
Editor: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0101-20612011000100021
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612011000100021
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000100021
Date Issue: 1-Mar-2011
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