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Type: Artigo de periódico
Title: Microparticles obtained by complex coacervation: influence of the type of reticulation and the drying process on the release of the core material
Title Alternative: Micropartículas produzidas por coacervação complexa: influência do tipo de reticulação e do processo de secagem na liberação do material de recheio
Author: Alvim, Izabela Dutra
Grosso, Carlos Raimundo Ferreira
Abstract: Microparticles obtained by complex coacervation were crosslinked with glutaraldehyde or with transglutaminase and dried using freeze drying or spray drying. Moist samples presented Encapsulation Efficiency (%EE) higher than 96%. The mean diameters ranged from 43.7 ± 3.4 to 96.4 ± 10.3 µm for moist samples, from 38.1 ± 5.36 to 65.2 ± 16.1 µm for dried samples, and from 62.5 ± 7.5 to 106.9 ± 26.1 µm for rehydrated microparticles. The integrity of the particles without crosslinking was maintained when freeze drying was used. After spray drying, only crosslinked samples were able to maintain the wall integrity. Microparticles had a round shape and in the case of dried samples rugged walls apparently without cracks were observed. Core distribution inside the particles was multinuclear and homogeneous and core release was evaluated using anhydrous ethanol. Moist particles crosslinked with glutaraldehyde at the concentration of 1.0 mM.g-1 protein (ptn), were more efficient with respect to the core retention compared to 0.1 mM.g-1 ptn or those crosslinked with transglutaminase (10 U.g-1 ptn). The drying processes had a strong influence on the core release profile reducing the amount released to all dry samples
Micropartículas produzidas por coacervação complexa foram reticuladas com glutaraldeído ou com transglutaminase e secas por liofilização ou por spray drying. As amostras úmidas apresentaram Eficiência de Encapsulação (%EE) maior que 96%. Os diâmetros médios variaram de 43,7 ± 3,4 a 96,4 ± 10,3 µm para amostras úmidas, de 38,1 ± 5,36 a 65,2 ± 16,1 µm para as amostras desidratadas e de 62,5 ± 7,5 a 106,9 ± 26,1 µm para as amostras reidratadas. A integridade das partículas sem reticulação foi mantida quando a liofilização foi utilizada. Após a secagem por spray drying, apenas amostras reticuladas mantiveram a integridade da parede. As micropartículas apresentaram forma esférica e no caso das amostras desidratadas, paredes rugosas aparentemente sem rachaduras foram observadas. A distribuição do recheio nas matrizes foi multinucleada e homogênea e a liberação do material de recheio foi avaliada em etanol anidro. Partículas úmidas reticuladas com glutaraldeído na concentração de 1,0 mM.g-1 de proteína foram mais eficientes na retenção do recheio comparadas a 0,1 mM.g-1 de proteína ou reticuladas com transglutaminase (10 U.g-1 de proteína). A secagem influiu fortemente no perfil de liberação do recheio, reduzindo a quantidade liberada para todas as amostras secas
Subject: coacervação complexa
transglutaminase
glutaraldeído
liberação controlada
complex coacervation
transglutaminase
glutaraldehyde
controlled release
Editor: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0101-20612010000400036
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612010000400036
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000400036
Date Issue: 1-Dec-2010
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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