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Type: Artigo de periódico
Title: Otimização de metodologia colorimétrica para a determinação de ácido ascórbico em geleias de frutas
Title Alternative: Optimization of a colorimetric method to determine ascorbic acids in fruit jelly
Author: Oliveira, Raquel Grando de
Godoy, Helena Teixeira
Prado, Marcelo Alexandre
Abstract: The AOAC standard methodology for determination of vitamin C in juices and preparations employs a titration with the indicator 2,6-di-chlorophenol-indophenol. This technique presents difficulties when samples with intense coloration are analyzed. Considering the need for a more adequate methodology to deal with these samples, adaptations of the traditional method were performed and their efficacy was verified. Comparative tests were performed on the standard methodology, the modified methodology and the chromatography method. Six different jelly fruits were analyzed and the proposed modifications were considered satisfactory, because these results were closest to the chromatographic results. The system proved to be linear, repeatable (standard deviation of 2.50%), with high recovery (102.10%) and an economy of 92.88% of reagents was achieved. Concentrations were between 0 to 6.08 mg of ascorbic acid per 100 g of sample.
A metodologia indicada pela AOAC para a determinação de Vitamina C em sucos e preparados emprega uma titulação com o indicador 2,6-diclorofenol-indofenol. Esta técnica apresenta dificuldades quando são analisadas amostras com intensa coloração. Tendo em vista a necessidade de uma metodologia mais adequada para estas amostras, foram feitas modificações no método tradicional e sua eficácia foi comprovada. Testes comparativos foram realizados entre a metodologia original, a modificada e um método cromatográfico. Seis diferentes geleias de frutas foram analisadas e as modificações propostas foram satisfatórias, ao passo que os resultados foram mais semelhantes aos obtidos pelo método cromatográfico. O sistema apresentou-se linear, repetitivo (desvio padrão de 2,50%), com alta recuperação (102,10%), e uma economia de 92,88% de reagentes foi realizada. Foram encontradas concentrações entre 0 a 6,08 mg de ácido ascórbico por 100 g de amostra.
Subject: ácido ascórbico
2,6-diclorofenol-indofeno
geleias
ascorbic acids
2,6-diclorophenol-indophenol
methodology
Editor: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0101-20612010000100036
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612010000100036
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000100036
Date Issue: 1-Mar-2010
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