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Type: Artigo de periódico
Title: Produção de galactooligossacarídeo por Scopulariopis sp.
Title Alternative: Production of galactooligosaccharide by Scopulariopis sp.
Author: Santos, Rosângela dos
Simiqueli, Ana Paula Resende
Pastore, Gláucia Maria
Abstract: The galactooligosaccharides (GOS), a group of oligosaccharides, are not digerible carbohydrates (NDOs) and are resistant to hydrolysis by intestine digestive enzymes with similar dietary fiber physiological effect. The benefits of galactooligosaccharides ingestion arise from a population of bifidobacteria in the colon that suppress the activity of putrefactive bacteria and reduce the formation of toxic fermentation products. Scopulariopsis strains showed good productivity of β-galactosidase when grown in a semi-solid fermentation medium. The aim of this work was to extract the β-galactosidase from Scopulariopsis sp. and to evaluate the temperature conditions, reaction time, lactose, and enzyme concentration to improve the GOS production. Temperatures of 35, 45, and 60 °C, reaction time at 12, 24 and 48 hours, enzyme concentrations from 0.5 to 10 U.mL-1, and 10, 25, and 40%(w/v) of lactose solution (0,1 M of acetate buffer, pH 5.0) were analyzed. The optimum conditions were 40% (w/v), at 45 °C, 10 U.mL-1 of enzyme and the optimum time was 12 hours of reaction. Under these conditions, the enzyme converted 20% of lactose into oligosaccharide (80.8 mg.mL-1 de 4'galactosyl-lactose).
Os galactooligossacarídeos (GOS) são um grupo de oligossacarídeos não digeríveis (NDOs), resistentes às enzimas digestivas do intestino com efeitos similares ao da fibra. Sua ingestão aumenta seletivamente o crescimento das Bifidobacterium e dos Lactobacilus no intestino. O benéfico da ingestão de galactooligossacarídeos ocorre pelo aumento dessas populações de bifidobactérias no cólon, suprimindo a atividade de bactérias putrefativas e reduzindo a formação de produtos tóxicos por fermentação. A cepa de Scopulariopsis sp. apresentou boa produtividade de β-galactosidase quando crescida em meio de fermentação semissólida. O objetivo deste trabalho foi extrair a enzima β-galactosidase produzida por uma linhagem de Scopulariopsis sp. e avaliar o efeito da temperatura, tempo de reação, concentração de enzima e lactose para produção de GOS. Foram analisadas as temperaturas 35, 45 e 60 °C, os tempos de reação 12, 24 e 48 horas, concentrações de enzima 0,5 a 10 U.mL-1 e 10, 25 e 40% (p/v) de solução de lactose (em 0,1 M de tampão acetato de sódio, pH 5.0). As condições ótimas foram de 40% (p/v), a 45 °C, 10 U.mL-1 de enzima e o melhor tempo foi de 12 horas de reação. Nessas condições, a enzima converteu 20% de lactose em oligossacarídeos (80,8 mg.mL-1 de 4'galactosyl-lactose).
Subject: alimentos funcionais
prebiótico
β-galactosidase
Scopulariopis sp.
galactooligossacarídeo
functional foods
prebiotic
β-galactosidase
Scopulariopis sp.
galactooligosaccharide
Editor: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0101-20612009000300035
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612009000300035
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000300035
Date Issue: 1-Sep-2009
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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