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Type: Artigo de periódico
Title: Physicochemical evaluation and fatty acids profile of broiler chicken fed broiler diets containing barley brewer (Hordeum vulgare)
Title Alternative: Avaliação físico-química e perfil de ácidos graxos da carne de frangos de corte alimentados com rações contendo cevada cervejeira (Hordeum vulgare)
Author: Novello, Daiana
Fonseca, Ricardo Alves da
Pollonio, Marise Aparecida Rodrigues
Franceschini, Priscilla
Abstract: The aim of this study was to analyze the chemical composition and the fatty acids (FA) profile of broiler chicken (breast and thigh/on-thigh) fed diets containing 10 and 20% of barley and a control diet. The FAs were evaluated by gas chromatography. There was not a significant difference (p > 0.05) in the breast chemical composition. In the thigh/on-thigh cut, the ration containing 20% of barley reduced the ashes (p < 0.05). Regarding the saturated FA composition, only the breast myristic acid treated with 10% of barley was reduced (p < 0.05). None of the diets influenced the polyunsaturated (PUFA) and monounsaturated (MUFA) FA's content (p > 0.05). As for the &#969;6/&#969;3 ratio, the highest one was observed in the 20% barley fed animals, in both cuts, being considered the worst quality. It can be concluded that the 20% barley ration was worse than the others and the 10% barley ration was better than the control ration, especially when considering the saturated FA quantity that was reduced.
Objetivou-se analisar a composição química e perfil de ácidos graxos (AG) da carne dos frangos (peito e coxa/sobrecoxa) alimentados com rações contendo 10 e 20% de cevada e ração controle. Os AG foram avaliados por cromatografia gasosa. Não houve diferença significativa (p > 0,05) na composição química da carne do peito. Na coxa/sobrecoxa, a dieta com 20% de cevada diminuiu as cinzas (p < 0,05). Em relação à composição de AG saturados, apenas o ácido mirístico do peito tratado com 10% de cevada foi diminuído (p < 0,05). Nenhuma dieta influenciou no teor de AG monoinsaturados e poli-insaturados (p > 0,05). Quanto à relação &#969;6/&#969;3, a maior foi observada nos animais alimentados com 20% de cevada, em ambos os cortes, sendo considerada a de pior qualidade. Conclui-se que a ração com 20% de cevada foi pior do que as demais e a com 10% de cevada foi melhor que a ração testemunha, principalmente avaliando-se a quantidade de AG saturados que foi diminuída.
Subject: frangos de corte
cevada cervejeira
perfil de ácidos graxos
broiler chicken
barley brewer
fatty acids profile
Editor: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0101-20612009000300006
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612009000300006
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000300006
Date Issue: 1-Sep-2009
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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