Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/24246
Type: Artigo de periódico
Title: Antibiotic residues in Brazilian UHT milk: a screening study
Title Alternative: Resíduos de antibióticos em leite UHT
Author: Fonseca, Gilberto Poggio
Cruz, Adriano Gomes
Faria, Jose Assis Fonseca
Silva, Ramon
Moura, Mirian Ribeiro Leite
Carvalho, Lucia Maria Jager
Abstract: The aim of this research was to carry out a screening study to check the incidence of antimicrobial residues in Brazilian UHT milk according to rapid yoghurt method. Of the 100 (100%) samples analysed, 96 (96%) showed no traces of antibiotic residues while 4 (4%) indicated probable presence of antibiotic residues. The results suggest that the Brazilian Sanitary Surveillance Agency should apply continuous monitoring programs in order to obtain a safe product offering no health risks to consumers.
O objetivo deste trabalho é realizar um estudo preliminar para verificar a presença de resíduos de antibióticos em leite UHT disponíveis no mercado brasileiro, utilizando o método rápido do iogurte. Das 100 (100%) amostras analisadas, 96 (96%) indicaram negativas, sugerindo ausência de resíduos de antibióticos, enquanto 4 (4%) mostraram-se positivas. Os resultados sugerem a necessidade de contínuo monitoramento deste parâmetro por parte da Vigilância Sanitária com o objetivo de oferecer um produto seguro, sem riscos para saúde do consumidor.
Subject: leite UHT
resíduos de antibióticos
antibiotic residue
UHT milk
Editor: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0101-20612009000200035
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612009000200035
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000200035
Date Issue: 1-Jun-2009
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
S0101-20612009000200035.pdf81 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.