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Type: Artigo de periódico
Title: Coffea arabica (cv Catuaí) production and bean size under different population arrangements and soil water availability
Title Alternative: Produção e tamanho de grãos de café (Coffea arabica L.) cv Catuaí em diferentes arranjos populacionais e disponibilidades de água no solo
Author: Sakai, Emilio
Barbosa, Eduardo A. A.
Silveira, Jane M. de C.
Pires, Regina C. de M.
Abstract: The purpose of this research was to evaluate the effect of drip irrigation under different population arrangements on the phytometric features, coffee productivity and bean size classification according to sieve retention. The experiment with Coffea arabica L. cv Catuaí was carried out in Mococa, São Paulo, Brazil. The experimental design was a 6 x 2 factorial scheme in randomized blocks, with four replications. The six densities of plantation were E1 (1.60 x 0.50 m); E2 (1.60 x 0.75 m); E3 (1.60 x 1.00 m); E4 (3.20 x 0.50 m); E5 (3.20 x 0.75 m) and E6 (3.20 x 1.00 m), which were divided according to the availability of water (irrigated - I - or non-irrigated - NI - groups). Data were submitted to analysis of variance and averages compared by Tukey test at 1 and 5% of probability. Descriptive analysis of coffee beans according to sieve classification was performed. Irrigation promoted an increase in plant height, crown diameter and production of processed coffee when compared with the NI group. Interaction between population arrangement and irrigation was observed, with an increase in production and crown diameter as the spacing was decreased. Therefore, irrigation provided significant increase in coffee bean size.
O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito da irrigação por gotejamento em diferentes arranjos populacionais nas características fitométricas, na produtividade de café beneficiado e na classificação dos grãos por tamanho, de acordo com a retenção em peneiras. O experimento foi conduzido em Mococa-SP, com o cafeeiro Coffea arabica L. cv Catuaí. Adotou-se o delineamento experimental em blocos ao acaso, em esquema fatorial 6 x 2, com quatro repetições, sendo seis densidades de plantio: E1 (1,60 x 0,50 m); E2 (1,60 x 0,75 m); E3 (1,60 x 1,00 m); E4 (3,20 x 0,50 m); E5 (3,20 x 0,75 m), e E6 (3,20 x 1,00 m), divididas em irrigadas (I) e não irrigadas (NI). As variáveis foram submetidas à análise de variância, e as médias, comparadas entre si pelo teste de Tukey, a 1 e 5% de probabilidade. Foi realizada análise descritiva dos grãos nas classes de peneiras. A irrigação promoveu aumento na altura das plantas, maior diâmetro de copa e produção de café beneficiado quando comparado ao sistema não irrigado. Houve interação entre arranjo populacional e irrigação, com aumento na produção e no diâmetro da copa, conforme o espaçamento era reduzido. O uso da irrigação propiciou aumentos significativos na granulometria dos grãos de café.
Subject: irrigação por gotejamento
produção de café
fitometria do cafeeiro
granulometria dos grãos de café
drip irrigation
coffee productivity
coffee crop phytometry
coffee bean size
Editor: Associação Brasileira de Engenharia Agrícola
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0100-69162013000100015
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-69162013000100015
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162013000100015
Date Issue: 1-Feb-2013
Appears in Collections:Unicamp - Artigos e Outros Documentos

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