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Type: Artigo de periódico
Title: Impacto das variáveis ambientais em incubatório de estágio múltiplo de frangos de corte
Title Alternative: Impact of environmental variables in multi setter incubation in broiler's production
Author: Baracho, Marta S.
Nääs, Irenilza De A.
Gigli, Ana C. S.
Abstract: This research aimed to quantify the characteristics of the productive response of pullets from two distinct genetic strains in multi setter incubator. For this three batches of fertile eggs were monitored in a commercial incubator verifying the impact of the following environmental variables: temperature, air velocity, relative humidity, carbon dioxide concentration and presence of fungi. The follow up was done in three flocks of broiler pullets from two commercial genetic strains (Cobb® and Avian®) also along with the data of losses. The principal components analysis was used for associating the variables of environment, production and losses by observing the magnitude of the vectors. Results showed that the environment of incubation influenced the performance (quality, incidence of abnormalities and mortality) of the two broiler's strains. Both strains presented productive losses related to low temperature inside the incubator and in the hatchery showing that incubation temperature is the most important factor for reaching ideal productive index.
Este trabalho visou a quantificar as características de resposta produtiva de pintos de corte provenientes de duas linhagens comerciais, em incubatório de regime de estágio múltiplo. Para tal, foram monitorados três lotes de ovos férteis em incubatório comercial, verificando o impacto das seguintes variáveis ambientais: temperatura, velocidade do ar, umidade relativa, concentração de dióxido de carbono e presença de fungos. O acompanhamento de pintos provenientes de duas linhagens comerciais distintas (Cobb® e Avian®) foi feito em três lotes, quando também foram coletados dados de perdas. A análise de componentes principais foi empregada para associar as variáveis de ambiente, produção e perdas, observando a magnitude dos vetores. Os resultados mostraram que o ambiente de incubação influenciou diretamente no desempenho (qualidade, incidência de anormalidades e mortalidade) das duas linhagens de frango de corte. Ambas as linhagens apresentaram perdas produtivas relacionadas à baixa temperatura de incubação na incubadora e no nascedouro, mostrando que a temperatura de incubação é o fator mais importante para que sejam alcançados índices produtivos ótimos.
Subject: avicultura
incubação
ambiência
poultry
incubation
environment
Editor: Associação Brasileira de Engenharia Agrícola
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0100-69162010000400001
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-69162010000400001
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162010000400001
Date Issue: 1-Aug-2010
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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