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Type: Artigo de periódico
Title: Aplicação da cristalização sensitiva na determinação da qualidade da bebida de café
Title Alternative: Application of the sensitive crystallization in the determination of quality of coffee beverages
Author: Abrahão, Ibrahim Octavio
Miranda, Luiz Fernando Ribeiro de
Abrahão, Jairo Teixeira Mendes
Abstract: The sensitive crystallization method was applied in an attempt to differentiate coffee beverages quality. Fifty crystallization series were done, with 9 different relative concentrations of extract and copper chloride and 4 beverages types. The main conclusion is that it was not possible to differentiate the coffee types by means of the crystallization patterns. Both the extract and the salt were shown to be the most important factor in determining the crystallization models.
O método da cristalização sensitiva é aplicado na tentativa de determinar a qualidade da bebida de café. Foram efetuadas 50 séries de cristalização, com 3 repetições, envolvendo 9 diferentes concentrações relativas do extrato e do cloreto e 4 tipos de bebida, duas do tipo mole e duas do tipo rio. A conclusão principal é que os resultados obtidos não permitem a identificação do tipo de bebida através do modelo de cristalização. As concentrações do extrato e do cloreto são os fatores mais importantes na variação de um modelo para outro.
Editor: Universidade de São PauloEscola Superior de Agricultura
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0071-12761976000100049
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0071-12761976000100049
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0071-12761976000100049
Date Issue: 1-Jan-1976
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