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Type: Artigo de periódico
Title: Análise termogravimétrica do óleo essencial de pimenta longa (Piper hispidinervium C. DC)
Title Alternative: Thermogravimetric analysis of long pepper (Piper hispidinervium C.DC.) essential oil
Author: Cremasco, Marco Aurelio
Nazareno, Braga Pina
Abstract: Long pepper (Piper hispidinervium C. DC.) is a shrub found in the Amazon region, which supplies an essential oil rich in safrole. Normally, long pepper essential oil is commercialized in natura, which makes its processing a fundamental step in scientific and technological investigation. An important step of safrole commercialization is the separation of essential oil by, for example, a distillation process. In such a case it is important to know some thermodynamics parameters, such as energy of activation and enthalpy of vaporization. The present study was aimed at applying the kinetic of zero order evaporation process for the essential oil of P. hispidinervum by thermogravimetric analysis. The thermal analysis data were utilized to determine the energy of activation and enthalpy of vaporization, which resulted in the values 41.11 kJ.mol-1 and 43.73 kJ.mol-1, respectively.
A pimenta longa (Piper hispidinervium C. DC.) é um arbusto originário da região amazônica, cujo óleo essencial é rico em safrol. O óleo essencial da pimenta longa é comercializado in natura, o que faz o processamento para a obtenção do safrol elemento fundamental de investigação científica e tecnológica. Uma importante etapa para a obtenção do safrol é a definição da estratégia da sua separação do óleo essencial a partir, por exemplo, da destilação. Neste caso, torna-se essencial o conhecimento de parâmetros termodinâmicos, tais como energia de ativação e calor latente de vaporização. Neste trabalho é utilizada a técnica termogravimétrica para a obtenção dos valores da energia de ativação e calor latente de vaporização do óleo essencial de P. hispidinervium. O processo de evaporação do óleo essencial obedece à cinética de ordem zero, resultando para a energia de ativação e calor latente de vaporização os valores 42,11 kJ.mol-1 e 43,73 kJ.mol-1, respectivamente.
Subject: Pimenta longa
Piper hispidinervium
Óleo essencial
Termogravimetria
Piper hispidinervium
Essential oil
Thermogravimetry
Editor: Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0044-59672011000200012
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0044-59672011000200012
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59672011000200012
Date Issue: 1-Jan-2011
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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