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Type: Artigo de periódico
Title: Seleção e hierarquização de parâmetros de qualidade de água para culturas irrigadas com o uso do Electre I e II
Title Alternative: The selection and the hierarchical classification of water quality parameters for irrigated crops through a Electre I and II
Author: Dotto, Silmara Eloisa
Singer, Eugênio da Motta
Santos, Rozely Ferreira dos
Abstract: Developmental plans in the areas that make use of irrigation, discuss, commonly, water quality parameters with the objective of eliminating or minimizing unfavorable impacts on agriculture and on public health. Using this as a focus point, this paper contributes to the selection and classification of quality parameters that are envolved with the irrigation process, by importance order. Thus, six parameters (fecal coliform, hydrogenionical potential, biochemical demand of oxygen, cloride, total nitrogen, and electrical conductivity) are hierarquisated using the multicriterial methods Electre I and II related to nine irrigated cultures (tomatoes, potatoes, beans, oranges, strawberries, peaches, lettuce, carrots and beets). The study area is the Piracicaba river basin, Sao Paulo State, Brazil. The results demonstrate that, for this region, the parameters with the highest preference are the fecal coliform and the electrical conductivity and the least preference is the biochemical demand of oxygen.
Em planejamento de áreas que fazem uso de irrigação, discutem-se, comumente, parâmetros de qualidade de água, objetivando evitar ou minimizar impactos desfavoráveis sobre a produção de culturas e a saúde da população. Este trabalho contribui na seleção e classificação, em ordem de importância, de parâmetros de qualidade que estejam envolvidos com o processo de irrigação. Assim, são hierarquizados, por meio do método multicriterial Electre I e II, seis parâmetros: coliforme fecal (CF); potencial hidrogeniônico (pH); demanda bioquímica de oxigênio (DBO); cloreto (Cl); nitrogênio total (Nt) e condutividade elétrica (CE), em função de nove culturas irrigadas: tomate, batata, feijão, laranja, morango, pêssego, alface, cenoura e beterraba. Adotou-se como área de estudo a bacia hidrográfica do rio Piracicaba (SP). Os resultados mostram que, para essa região, os parâmetros de maior preferência são CF e CE e, o de menor preferência, DBO.
Subject: rio Piracicaba
qualidade de água
irrigação
Electre I e II
Piracicaba river
water quality
irrigation
Electre I e II
Editor: Instituto Agronômico de Campinas
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0006-87051996000100024
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87051996000100024
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87051996000100024
Date Issue: 1-Jan-1996
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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