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Type: Artigo de periódico
Title: Nutritional status of patients with biliary atresia and autoimmune hepatitis related to serum levels of vitamins A, D and E
Title Alternative: Estado nutricional de pacientes com atresia biliar e hepatite autoimune e relação com os níveis séricos de vitaminas A, D e E
Author: Saron, Margareth L. G.
Godoy, Helena T.
Hessel, Gabriel
Abstract: CONTEXT: Chronic liver disease may induce to malabsorption of lipids and fat-soluble vitamins, leading to injury of nutritional status. OBJECTIVES: To evaluate the nutritional status of pediatric-age patients with autoimmune hepatitis and biliary atresia related to serum levels of vitamins A, D and E and the disease severity. METHODS: This controlled transverse study, evaluated the patients with autoimmune hepatitis and biliary atresia and a reference group paired by sex and age. The patients underwent anthropometric evaluation, alimentary inquiry and determination of serum levels of vitamins A, D and E by high performance liquid chromatography. The Mann-Whitney test, Spearman correlation coefficients and variance analysis (ANOVA) were utilized for data treatment, regarding significant difference if P<0.05. RESULTS: The highest nutritional deficit was observed in patients with biliary atresia, mainly with cholestasis. The serum levels of vitamins A and E for the reference group changed as a function of age. The serum levels of vitamins A, D and E were higher in reference group than in patients with biliary atresia and autoimmune hepatitis together or separately. There were not difference in the serum levels of vitamins A, D and E between biliary atresia groups with cholestasis and without cholestasis. It was verified correlation between weight/age, triceps skinfold thickness, subscapular skinfold thickness, midarm circumference, midarm fat area values and vitamin A serum levels, as well as between all anthropometric indicators and vitamin E in patients with autoimmune hepatitis and biliary atresia. CONCLUSION: The patients with biliary atresia and cholestasis presented the highest nutritional injury. The patients with biliary atresia and autoimmune hepatitis presented lower serum levels of vitamins A, D and E that in control group. There is a directly proportional correlation between vitamin serum levels, mainly vitamin E, and all anthropometric variables of biliary atresia and autoimmune hepatitis groups.
CONTEXTO: As doenças hepáticas crônicas podem induzir à má absorção de lipídios e vitaminas lipossolúveis e levar ao comprometimento do estado nutricional. OBJETIVOS: Avaliar o estado nutricional e relacionar com os níveis séricos de vitaminas (A, D e E) e a gravidade da doença em pacientes com atresia biliar e hepatite autoimune na faixa etária pediátrica. MÉTODOS: O estudo foi transversal controlado e foram avaliados os pacientes com hepatite autoimune e atresia biliar e um grupo controle pareado por sexo e idade. Foi realizada avaliação antropométrica, aplicação do inquérito alimentar e determinação dos níveis séricos das vitaminas A, D e E pela técnica de cromatografia líquida de alta eficiência. Foram empregados os testes de Mann-Whitney, o coeficiente de correlação de Spearman e análise de variância (ANOVA), sendo considerada diferença significativa se P<0,05. RESULTADOS: O déficit nutricional mais grave foi observado nos pacientes com atresia biliar, principalmente com colestase. Em relação às vitaminas, no grupo controle, constatou-se que os níveis séricos das vitaminas A e E variaram com a idade. Os níveis séricos das vitaminas A, D e E foram maiores no grupo controle em relação aos pacientes com atresia biliar e hepatite autoimune em conjunto ou separadamente. Verificou-se a correlação do peso/idade, prega cutânea tricipital, prega cutânea subescapular, circunferência braquial, área adiposa braquial com a vitamina A e de todos os indicadores antropométricos com a vitamina E nos pacientes com hepatite autoimune e atresia biliar em conjunto. CONCLUSÕES: Os pacientes com atresia biliar e colestase apresentaram o maior comprometimento nutricional. Os pacientes com atresia biliar e hepatite autoimune possuíram menores níveis séricos das vitaminas A, D e E do que o grupo controle. Existe uma correlação diretamente proporcional, principalmente da vitamina E com todos as variáveis antropométricas do grupo de AB e HAI em conjunto.
Subject: Estado nutricional
Vitaminas lipossolúveis
Atresia biliar
Hepatite autoimune
Criança
Nutritional status
Fat soluble vitamins
Biliary atresia
Hepatitis, autoimmune
Child
Editor: Instituto Brasileiro de Estudos e Pesquisas de Gastroenterologia - IBEPEGE Colégio Brasileiro de Cirurgia Digestiva - CBCD Sociedade Brasileira de Motilidade Digestiva - SBMD Federação Brasileira de Gastroenterologia - FBGSociedade Brasileira de Hepatologia - SBHSociedade Brasileira de Endoscopia Digestiva - SOBED
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0004-28032009000100016
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0004-28032009000100016
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-28032009000100016
Date Issue: 1-Mar-2009
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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