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Type: DISSERTAÇÃO DIGITAL
Degree Level: Mestrado
Title: Biofilmes monoespécie e multiespécies de patógenos gram-positivos de origem láctea em diferentes substratos
Title Alternative: Mono-specie and multi-species biofilm of gram-positives pathogens isolated from dairy products in different substrates
Author: Alonso, Vanessa Pereira Perez, 1979-
Advisor: Kabuki, Dirce Yorika, 1964-
Abstract: Resumo: Patógenos causadores de Doenças transmitidas por alimentos (DTAs), frequentemente são encontrados em produtos lácteos e preocupam a indústria de alimentos por sua capacidade de formação de biofilme em superfícies de aço inoxidável. Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes e Staphylococcus aureus são patógenos Gram positivos encontrados em produtos lácteos e, neste estudo, a capacidade de formação de biofilme monoespécie e multiespécies em superfície de aço inoxidável a 25ºC em diferentes substratos foram avaliadas. A formação de biofilmes foi verificada pela técnica da contagem em placas nos tempos 6h, 24h, 48h, 96h, 168h e 220h. Os cupons de aço inoxidável (AISI 304) foram colocados em diferentes substratos, caldo infusão de cerebro e coração (BHI), soro de leite e leite desnatado, inoculados com aproximadamente 103 UFC/ml de patógenos de origem láctea. Os micro-organismos avaliados foram capazes de formar biofilmes monoespécie e multiespécies, com contagens de até 7 log UFC/cm2. Foi observado maior esporulação do B. cereus em caldo BHI e leite desnatado, quando comparado com soro de leite. E. faecalis apresentou maior crescimento quando em biofilme multiespécies e quando em monoespécie maior equilíbrio entre os diferentes substratos. Por outro lado, S. aureus, B. cereus e L. monocytogenes quando em biofilme multiespécies no soro de leite, apresentaram pouco crescimento, sendo que L. monocytogenes apresentou o mesmo padrão de comportamento também no leite desnatado

Abstract: Pathogens that cause food-borne diseases are often found in dairy products and are concerned about the food industry for their ability to form biofilm on surfaces of stainless steel. Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus are pathogens Gram-positive found in milk products and, in this study, the ability to form biofilm highly industrialized and single-species fishing and multi-species in stainless steel surface at 25C in different substrates were evaluated.The formation of biofilms was verified by the technique of counting cards in time 6h, 24h, 48h, 96h, 168h and 220H. The coupons of stainless steel (AISI 304) were placed in different substrates, broth brain heart infusion (BHI), whey and skimmed milk, inoculated with approximately 103 CFU/ml of pathogens of dairy origin. The microorganism, were capable of forming biofilms highly industrialized and single-species fishing and multi-species, with counts of up to 7 log CFU/cm2. There was a higher sporulation of B. cereus in BHI broth and skimmed milk, when compared with whey. E. faecalis showed greater growth when in multi-species biofilm and when in highly industrialised and single-species fishing greater balance between the different substrates. Moreover a reduction of S. aureus, B. cereus and L. monocytogenes was observed in the presence of the in multi-species biofilm in whey, showed little growth, and L. monocytogenes presented the same pattern of behavior also in skimmed milk
Subject: Biofilme
Enterococcus faecalis
Listeria monocytogenes
Bacillus cereus
Staphylococcus aureus
Editor: [s.n.]
Citation: ALONSO, Vanessa Pereira Perez. Biofilmes monoespécie e multiespécies de patógenos gram-positivos de origem láctea em diferentes substratos. 2015. 1 recurso online ( xxii, 100 p.). Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual de Campinas, Faculdade de Engenharia de Alimentos, Campinas, SP. Disponível em: <http://www.repositorio.unicamp.br/handle/REPOSIP/256169>. Acesso em: 28 ago. 2018.
Date Issue: 2015
Appears in Collections:FEA - Tese e Dissertação

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